Det slutar bara inte: damning är ett av de mest irriterande hushållsarbetena för 20 procent av svenskarna. Inte så konstigt – för att knappt efter det torkats bort finns ett nytt dammlager redan på möblerna. Vad hjälper faktiskt mot de gråa flingorna, hur ofta ska vi damma av och gör du det på rätt sätt? Våra rengöringsexperter tar bort de största myterna om damm en gång för alla!

Damm kommer från rymden: Sant, men!

Verkligen! Damm innehåller små rester av meteoriter. Sahara flyttar också in i våra lägenheter: luftströmmar blåser ökenpartiklar tusentals kilometer till oss i Europa. Så damning blir en riktig expedition. Men 75 procent av den grå slöjan består av hudflingor och konventionella fibrer från kläder, filtar osv.

När fönstret är öppet kommer mer damm in i lägenheten: Höger!

Öppna fönster är en välkommen inbjudan för det flygande dammet! Om du vill ventilera din lägenhet mycket under dagen måste du förvänta dig ett tjockt damskikt på dina möbler. Lösningen: Öppna alla fönster i tio minuter på morgonen och kvällen. Den intermittenta ventilationen gör att tillräckligt med nytt syre kommer in i rummet, medan dammet bara har några minuter att lägga sig.

Damning fungerar bäst med en fuktig trasa: fel!

Oavsett om det är torrt eller fuktigt – åsikterna delas här. Vad de flesta inte vet: Våta trasor smörjer bara dammet! En torr, antistatisk mikrofiberduk, å andra sidan, lockar dammpartiklarna som en magnet – så att de inte virvlas upp utan omsluts av trasan.

Gardiner fångar mycket damm: Fel!

De vita tyggardinerna gillar att bli gråa av damm – men de verkliga dammfångarna är elektroniska enheter: TV, bärbara datorer eller musiksystemet! Eftersom dessa är elektriskt laddade dygnet runt lockar de magiskt dammet som flyger runt. Det enda som kan hjälpa mot detta är en antistatisk spray från apoteket: Detta bildar en skyddsfilm på enheterna så att du kan låta din dammvippa vila längre.

Damm orsakas av oss själva: Rätt!

Våra rörelser får dammet att flyga runt oavbrutet: om till exempel två personer går över en matta i en minut, kastar de redan upp två milligram damm – det motsvarar röken från en halv cigarett! Vad många inte vet: Vid dammsugning avlägsnas dammet inte bara utan sprängs ofta av ett orent filter. Så byt inte bara dammsugarpåsen var sjätte vecka, utan rengör också filtret samtidigt!

Damm gör oss sjuka: fel!

De små dammpartiklarna är inte skadliga för hälsan, det är snarare kvalster som lever i dem kan vara farliga för oss. Upp till 11 000 av dem lever i ett enda gram damm. Speciellt deras avföring kan utlösa allergiska reaktioner. Allergiker bör se till att kuddar, filtar och mattor är gjorda av syntetiska material som polyester. De är särskilt lätta att ta hand om och kan tvättas oftare.

Att rensa bort en gång i veckan räcker: rätt!

Om du tar upp dammvippan en gång i veckan, räcker det! I genomsnitt ackumuleras upp till sex milligram damm på en kvadratmeter per dag, men dammskiktet är först synligt efter en vecka. Tips: Lägg en droppe sköljmedel på en mikrofiberduk och gå över de dammade möblerna. Sköljmedel har en antistatisk effekt så att nytt damm inte sätter sig lika lätt.

Växter i lägenheten skapar mer damm: Fel!

Avlagras regelbundet ett tjockt lager damm på dina växter? Men det betyder inte att de orsakar damm: Växter ökar luftfuktigheten i sin omgivning så att dammet binds till små vattenmolekyler. Det blir tyngre och sipprar ner direkt på bladen. Viktigt: Damma dina växter en gång i veckan – speciellt om de är nära fönstret.

Damma är helt meningslöst: fel!

Utan de gråa flingorna skulle världen vara helt ojämn! Dammet innehåller pollen som flyter genom luften och pollinerar blommorna. Dessutom: Utan dammpartiklar skulle det inte finnas någon molnbildning och därför ingen nederbörd – dvs inga växter, inga djur, inget liv!

En dammig värmare minskar värmeeffekten: Höger!

Damm kan kosta pengar: Ett smutsigt värmesystem minskar uppvärmningseffekten med upp till 40 procent! Rengör dem därför före och efter värmesäsongen. Och så fungerar det: Häng en fuktig trasa bakom värmaren och gå längs kylaren med en hårtork. Den fuktiga trasan fångar upp dammpartiklar som blåses upp. På det här sättet kan du frigöra även de väl gömda hörnen på värmaren från det irriterande dammet!

Behöver du hjälp med din städning?

Det är inte särskilt kul att damma och rent allmänt städa över huvud taget. Fler och fler i Stockholm låter professionella städfirmor ta över städningen för deras företag och privata bostäder. Har du också roligare och viktigare saker än att damma och städa? Kontakta oss som din städfirma i Stockholm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *