Vissa är till och med riktigt rädda för de ibland till och med användbara krypande små krypen.

Ett litet djur som också kan vara användbart men som av de flesta uppfattas som mycket irriterande, är silverfisken. Namnet kommer från det glänsande, silverliknande utsidan, men det har verkligen inget med en fisk att göra. Om du har dammallergi, dvs är allergisk mot kvalsterutsöndring, bör du faktiskt vara glad över silverfisk. Kvalster är en del av det lilla insekts matspektrum. Det har också en benägenhet för fukt, kanske på grund av den ökade förekomsten i badrum, kök, källare och tvättstugor. De älskar mest mörkret, så att du ofta bara får en glimt om du plötsligt kommer in i ett mörkt rum och slår på ljuset innan djuren snabbt försvinner.

Silverfisk älskar fukt – och godis. Efter en omfattande dusch eller, bör du ventilera ditt badrum ordentligt. Och inte bara luta fönstret utan öppna det helt, helst flera gånger om dagen. I badrum utan fönster är det naturligtvis inte möjligt att ventilera rummet. När du är klar med morgonduschen eller det mysiga badet på kvällen, vänligen håll dörren öppen och ventilera i rummet mittemot eller intill. Du kan också undvika onödig fukt genom att hänga de använda handduken i ett ventilerat rum. Eftersom den våta handduken säkerställer ett fuktigt inomhusklimat under lång tid.

Silverfisk gillar att gömma sig i små sprickor, bakom bord, dörrkarmar eller under tapeter. Eftersom de gömmer sig där under dagen får du ofta inte se dem. Därför bör en silikonspruta och lite tapetpasta användas. Försegla de små hålen med lämpligt material. Om du vill vara väldigt noggrann, ställ in sockerfällor. Dessa kostar nästan ingenting att göra. En kartongremsa som tappas med honung kan också locka till sig små silverfiskar. Släng sedan de fångade djuren med den ”naturliga” fällan i toaletten. Om du tar lite pengar övers kan du också använda klibbiga fällor, som fungerar väldigt bra. Dessa köper i en tex på Bauhaus eller trädgårdsbutiken. Djuren lockas till burken. Det är bäst att se till att dessa fällor är fria från insektsmedel.

Silverfisk är ganska användbar eftersom den äter kvalster. Men eftersom de också gillar att äta mat – mjöl och godis och ibland till och med knapra på tyg eller läder, är de vanligtvis oinbjudna gäster. Kanske våra tips hjälper dig att bli av med dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *