Livet är farligast hemma: det finns cirka 7 000 olycksfall i det egna hushållet varje år – dubbelt så många som på vägen. Och nästan tre miljoner olyckor inträffar i det svenska hushåll totalt. Vi undersökte vilka aktiviteter som är särskilt farliga när du arbetar hemifrån. Fem städolyckor och vad vi kan lära av dem:

Elektrisk stöt vid torkning

I Stockholmstidningen rapporterade i oktober 2009 om en kvinna som fick stöt under städning av väggplattor. Ett uttag som fuktades av rinnande vatten såg till att väggen blev levande av elektricitet. 37-åringen fastnade i kretsen när hon rörde den med sin aluminiumhandtagsmopp och fick föras till sjukhus med allvarliga skador.
Det är möjligt att få en elektrisk stöt från en vägg om det läcker el från ett eluttag. Detta sker relativt snabbt, särskilt i äldre byggnader där kablarna inte är isolerade enligt moderna säkerhetsstandarder. Varje exponerad, levande tråd som vidrör en vägg elektrifierar hela dess yta. Det blir särskilt farligt med fuktiga väggar, eftersom en våt yta bara erbjuder ett mycket lågt elektriskt motstånd. Symtom på elektriska stötar sträcker sig från brännskador, skador på inre organ och hjärtarytmier till andningssvikt.

Robotdammsugarens attack

I februari i år rapporterades om ett fall där en robotdammsugare trasslade in sig i ägarens hår. 53-åringen från Sydkorea ville ta en tupplur och fick robotdammsugaren i samma rum. Även om de automatiska hushållshjälparna har sensorer för att känna igen hinder, kan de inte skilja på hår som ligger löst på golvet och hår som fortfarande är fast förankrat på huvudet på dess ägare. Håren på den sydkoreanska kvinnan som sov på golvet sugs upp av dammsugaren. Kvinnan kunde inte frigöra sig från robotens klor och var tvungen att ringa till ambulans. Lyckligtvis tappade hon bara några hårstrån och befriades snabbt.

Evakuering av hus efter toalettstädning

I en artikel från april 2013 rapporterade Expressen om en man som fick hela byggnaden att evakueras medan han försökte städa sin toalett. 37-åringen tyckte att konventionell toalettrenare inte var tillräckligt stark och ville förbättra effekten med ett skott myrsyra. Men blandningen släppte ut en farlig gas som snabbt spred sig i hela byggnaden. Alla invånare kunde dock evakueras säkert från sina hem.
Natriumhypokloriten i toalettrengöringsmedel frigör klorgas när den reagerar med syra. Klorgas angriper främst luftvägarna. Om den inandas reagerar den med slemhinnorna. Hypoklorsyran och saltsyran som bildas irriterar slemhinnorna, i värsta fall kan det till och med leda till symtom på kvävning.
Fel kombination av kemikalier är i värsta fall dödlig. Det är därför viktigt att inte blanda och matcha olika renögringsmedel slumpmässigt. Kombinera inte:
Ättika och blekmedel: Den producerade klorgasen irriterar slemhinnorna, i värsta fall dödliga.
Ammoniak och blekmedel: De resulterande kloraminångorna angriper ögonen och luftvägarna
Rengöringsalkohol och blekmedel: Den resulterande kloroformen angriper luftvägarna, huden, nervsystemet, levern, njurarna och andra organ

Rengöring i farliga höjder

Enligt en artikel från juli 2015 fick en 39-årig man från Stockholm svåra blåmärken efter att ha försökt rengöra de yttre persiennerna på ett takfönster. Han tappade fotfästet och föll från en höjd av nästan sex meter. Lyckligtvis för honom dämpades påverkan: mannen föll först på taket, kraschade sedan in i ett pergolatak och landade slutligen på terrassgolvet. Som ett resultat kom han undan utan någon större skada. En 84-årig pensionär som rapporterades av Aftonbladet i mars i år var mindre lyckligt lottad. Hon föll när hon försökte rengöra ett burspråk från en liknande höjd och gav efter för hennes skador.
Beroende på påverkan kan allvarliga skador uppstå även om du faller från mycket låga höjder. Stötar och huvudskador är vanligast vid fall mindre än tio meter. Revben, bäcken, skallskador och kranialskallfrakturer är också vanliga. I många fall skadas också organ som lungor och lever. Dessutom finns det vanligtvis blåmärken, nötningar och hjärnskakningar.

Tragisk blandning av tvättmedel

Enligt en rapport från amerikanska CNN i oktober 2012 inträffade en tragisk olycka med tvättmedelskapslar i Florida. En mamma lämnade rummet en stund medan hon tvättade. Tillbaka i rummet blev hon chockad över att upptäcka att hennes sju månader gamla baby hade ätit en av de färgade kapslarna med tvättmedel. Även om hon tog honom till sjukhuset så snart som möjligt, kunde barnet inte räddas.
Detta var inte den första incidenten i sitt slag. På grund av den färgglada förpackningen kan tvättkapslar lätt misstas som godis av barn. Under de senaste tre åren har svenska giftinformationscentraler dokumenterat cirka 50 fall av måttlig förgiftning på grund av tvättmedelskapslarna.
Jämfört med konventionella tvättmedel, som naturligtvis inte heller är friska, innehåller kapslarna högkoncentrerade kemikalier. Reaktioner vid kapslar inkluderar kräkningar och andningsproblem, i vissa fall koma eller dödlig utgång.

Var försiktig när du städar hemma och se till att ha rengöringsmedel och liknande väl förvarade, håll dem borta från barn. Vi kan ta över din rengöring, vi är en städfirma i Stockholm som sköter alla typer av rengöring, kontakta oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *